2015年11月18日水曜日

自家製イカの塩辛~Let's homemade the Ika no Shiokara (Salted squid).

イカの季節は終わりに近づいているけど・・・

自家製イカの塩辛はとっても簡単!
材料は新鮮なイカと塩のみ。
作り方はイカに塩して切るだけ。
ね、簡単でしょ。
手作りすると、化学調味料無添加でとっても美味しいよ(^-^)

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☆材料
 スルメイカ
 塩・・・・・1匹に対して大さじ1~2杯

☆作り方

1. 新鮮なイカを手に入れる。
   ※新鮮なイカの特徴
    ・体色が濃い。
    ・内臓がしっかりしている。


2. イカを捌く
   ※写真のように、イカの肝臓と身だけにするよ。
    エラ、胃袋、墨袋、吸盤の硬いリング、烏口、目は取り除きます。
    皮は剥がなくていいです。

    硬い吸盤は包丁の背でしごいて除きます。

    寄生虫は取り除きましょう。

3. 水洗いをする。

4. イカ1杯に対して、塩を大さじ1~2杯程度ふり、馴染ませます。


5. 一晩冷蔵保存。


6. 紙タオルで水分と塩分をふきとり、切って、ビンに詰めます。


7. 腑の中身を入れて混ぜます。






8. 冷蔵庫に保存。一日一回かき混ぜて3日~1週間程度置いて完成!



お酒やごはんのお伴に最高です^^
とっても美味しいから是非作ってみて下さいね。


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Japanese squid season is nearing its end……

“Ika no shiokara (Salted squid)” is very simple.
Materials are only fresh Pacific flying squid and salt.
How to make only salt to squid and cut.
See, it's very easy. 
If you homemade, it‘s delicious without chemical seasoning. :D

< Cooking method > 

1.  Get fresh squids.
     Characteristic of a fresh Pacific flying squids
           ・The color of the squid is dark
           ・The lever has a good texture.

2.  Prepare squids.
  *As pictured, only use lever and meat.
  Gills, stomach, ink sac, hard ring of the sucker, tooth, eyes are discarded.
  Not peel off skin of squids.
  Scrape hard suckers with the back of a knife.
  You remove it if there is a parasitic worm.

3.  Wash with running water.

4. It use about one to two tablespoonfuls of salt for a squid, and blend.

5. Let stand overnight in fridge.

6. Wipe off excess water and salt with paper towels.
 Cut and put it into the bottle. 

7. Put lever of squid into the bottle, and mix.

8.  Save it refrigerated. 
      Stir it once a day and leave it for three days to one week or so.

      Finish !

It is eaten as nibbles for drinks or with rice. It is delicious. =D
Homemade Siokara is delicious.

Please try it yourself.


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